“Μακριά από τους Ανθρώπους” του Νταβίντ Ελχόφεν

image_pdfimage_print

loin-des-hommesΗ ταινία, βασισμένη στο διήγημα του Αλμπέρ Καμύ “Ο Φιλοξενούμενος”, με φόντο την έναρξη του Πολέμου της Αλγερίας τον χειμώνα του 1954, περιγράφει την σχέση δυο ανδρών, ενός Γάλλου δασκάλου, του Νταρού και ενός Άραβα, του Μοχάμεντ, κρατούμενου για δολοφονία. Το κράτος αναθέτει στον Νταρού να παραδώσει τον Μοχάμεντ στις αρχές για να δικαστεί.

Ο Νταρού αρνείται να οδηγήσει έμμεσα έναν άνθρωπο στον θάνατο και του δίνει τόσο την ευκαιρία να διαφύγει, όσο και την ευκαιρία να επιλέξει για την ελευθερία του. Η εκτίμηση για την τελική επιλογή του Μοχάμεντ παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο στο διήγημα και στην ταινία.

Στον “Φιλοξενούμενο” του Καμύ, φαίνεται ότι η αίσθηση της ευθύνης υπερνικά τον φόβο και την ανάγκη της ελευθερίας, αλλά ωστόσο, δίνεται και η αίσθηση ότι ο Μοχάμεντ συνειδητοποιεί το παράλογο της επιλογής του, από την οποία προσπαθεί να τον αποτρέψει ο Νταρού – ο οποίος εντέλει δεν κερδίζει ούτε και την ουδετερότητα που επεδίωκε.

Η ταινία του Νταβίντ Ελχόφεν «Μακριά από τους ανθρώπους»(Loin des hommes) είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία, που αξίζει να δείτε.

ΔΤ