«Το Δωμάτιο» του Λένι ‘Ειμπραχαμσον

image_pdfimage_print

room-2015

Η Τζόι όταν ήταν δεκαεπτά χρονών έπεσε θύμα απαγωγής και επί επτά χρόνια παρέμενε αιχμάλωτη σε μια αποθήκη, όπου ο «γερο-Νικ» την βίαζε και της παρείχε τα άκρως απαραίτητα. Εκεί μέσα θα γεννηθεί ο Τζακ, για τον οποίο η πραγματικότητα θα περιοριστεί στα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο «δωμάτιο» και στις εικόνες της τηλεόρασης.

Η Τζόι προσπαθεί μέσα σε αυτό το δωμάτιο-κελί να προστατεύσει τον Τζακ από τον «γερο-Νικ» και να του δημιουργήσει ένα ανεκτό και ικανοποιητικό περιβάλλον. Ωστόσο η σκέψη της απόδρασης μένει πάντα ζωντανή και όταν ο Τζακ κλείνει τα πέντε του χρόνια εκείνη σχεδιάζει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο για την απελεύθερωσή τους.

Ένα σχέδιο που αν πετύχει θα φέρει τον Τζακ μέσα στον πραγματικό κόσμο και θα δώσει τέλος και στην δική της τραυματική εμπειρία. Αλλά εκεί ακριβώς είναι που θα αρχίσει η δοκιμασία της ψυχολογικής προσαρμογής και της κοινωνικής επανένταξης και των δύο.

Η ταινία «Το δωμάτιο»(Room) του Λένι Έιμπραχαμσον εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του Αυστριακού βιαστή Γιόζεφ Φρίτσλ, που κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του επί 24 χρόνια και βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Έμμα Ο’Ντόνοχιου η οποία διασκεύασε και το σενάριο της ταινίας.

Η ταινία είναι υποψήφια για 4 Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου(Brie Larson) και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κινηματογραφικά αριστουργήματα της χρονιάς. Μην το χάσετε!

 

ΔΤ