«Δεσμοί αίματος» του Γκρίμουρ Χάουκοναρσον

image_pdfimage_print

hrutar-

Ο Γκάμι και ο Κίντι είναι δυο αδέλφια, κτηνοτρόφοι προβάτων, που ζουν απομονωμένοι στην ερημιά μιας ισλανδικής κοιλάδας, αλλά και αποξενωμένοι μεταξύ τους επί σαράντα χρόνια.

Η σχέση τους με τα ζώα και την φύση είναι μια σχέση επιβίωσης, μια μορφή ανεξαρτησίας, ένας τρόπος ζωής αλλά και ένας κρίκος που τους δένει με την παράδοση και τον παλιότερο κόσμο.

Αυτή η ισορροπία διαταράσσεται όταν ένα κριάρι από το κοπάδι του Κίντι θα προσβληθεί από τρομώδη νόσο. Οι κτηνοτρόφοι της κοιλάδας θα υποχρεωθούν να θανατώσουν όλα τους τα ζώα.

Ο ενστικτώδης αλλά και μεθοδικά μελετημένος τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο Γκάμι στην πρόκληση της τύχης θα αναθεωρήσει την διαταραγμένη σχέση με τον αδελφό του, δεν θα καταφέρει, όμως, να κρατήσει για πολύ το όνειρο του μακριά από την διάψευση και την καταστροφή.

Η ταινία «Δεσμοί αίματος» («Hrutar, Κριάρια» ο πρωτότυπος τίτλος) του Ισλανδού Γκρίμουρ Χάουκοναρσον, που πήρε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες, είναι ένα λιτό αριστούργημα που δεν πρέπει να χάσετε!

 

ΔΤ