«Με λίγη υπομονή» του Λάσλο Νέμες

image_pdfimage_print

Το «Με λίγη υπομονή»(With A Little Patience, 2007) είναι η πρώτη ταινία(μικρού μήκους) του Ούγγρου σκηνοθέτη Λάσλο Νέμες, δημιουργού της συγκλονιστικής ταινίας «Γιος του Σαούλ» που είδαμε πρόσφατα.

Ο φακός εστιάζει πάνω στο πρόσωπο και τις εκφράσεις μιας νεαρής υπαλλήλου που φαίνεται να εκτελεί αδιάφορα και μηχανικά δουλειά αρχειοθέτησης σε κάρτες και διάφορα έγγραφα και να διασκεδάζει την ρουτίνα της κοιτώντας και δοκιμάζοντας ένα κόσμημα που της έδωσαν στη είσοδο.

Ο χρόνος περνά σα να μην υπάρχει καμία δράση ώσπου ένα κλάμα ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους θορύβους και την κάνει να σηκωθεί και να κατευθυνθεί στην πόρτα. Αυτό που αντικρύζει της είναι επίσης οικείο και αδιάφορο. Ακόμη και αν μπορεί να έχει σχέση με την καρφίτσα που της έκαναν δώρο. Και με μοναδική απάθεια απέναντι στο υπέρτατο κακό, κλείνει την πόρτα και επιστρέφει στην εργασία της.

Η ταινία αρχίζει με ένα απόσπασμα από τo ποίημα «Η Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ: «…δεν μπορούσα / Να μιλήσω, θολώσανε τα μάτια μου, δεν ήμουν / Ζωντανός μήτε πεθαμένος, και δεν ήξερα τίποτε, / Κοιτάζοντας στην καρδιά του φωτός, τη σιωπή. / Oed’und leer das Meer.» και τελειώνει με το «Absent»(1912) από την Elisabeth Spencer και τον Charles W Harrison.

Μια πολύ ιδιαίτερη ταινία με πολλά σημαινόμενα για αυτά που ζούμε σήμερα στην χώρα μας και την Ευρώπη.

ΔΤ