Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με τα περσινά είναι αποκαλυπτιικά για την ρότα φθοράς που έχει πάρει σταθερά η οικονομία της χώρας, αντιμέτωπη και φέτος, όπως κάθε χρονιά μετά το 2009, με έναν εαυτό ακόμη πιο αδύναμο να οργανώσει το απαραίτητο άλμα.
Μέσα σε ένα χρόνο, το εργατικό δυναμικό της χώρας συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο κατά 49.029 άτομα (1%), διατηρώντας την πτωτική τάση και την καθήλωσή του στα επίπεδα του μεταπολεμικού ναδίρ, τα οποία έχουμε αναλύσει σε παλιότερη ανάρτηση.
Συνολικά, από το 2010 μέχρι το 2015, το εργατικό δυναμικό της χώρας ελαττώθηκε κατά 4,7%!(Εικόνα 1)
Και αυτό συνέβη με το σύνολο των απασχολούμενων να δείχνει, το 2015, οριακά αυξημένο σε σχέση με το 2014 και τους άνεργους να έχουν μειωθεί τόσο σαν απόλυτος αριθμός, όσο και σαν ποσοστό. Η εικόνα της εργασιακής παρακμής συμπληρώνεται, από το σταθερά υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων και από το ενδιαφέρον εύρημα της ελάττωσης των ποσοστών της ανεργίας στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα σε εκείνες από 15-44 ετών (Πίνακας).
Αυτό το εύρημα της ελαττωμένης ανεργίας στις νεαρότερες ηλικίες, έρχεται να συνδυαστεί και ενδεχομένως να συμπληρωθεί με ένα άλλο ακόμη πιο ενδιαφέρον εύρημα, αυτό της εξέλιξης της ανεργίας στις κοινωνικές ομάδες με ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.
Από το 2010 μέχρι το 2013 τα ποσοστά της ανεργίας σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού και τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας και ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ωστόσο από το 2013 μέχρι σήμερα, αυτή η τάση δείχνει να αναστρέφεται στους πτυχιούχους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής και ιδιαίτερα στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.
Αλλά και στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η τάση φαίνεται, συγκριτικά, σταθεροποιητική(Εικόνα 2).
Πώς εξηγούνται αυτές οι τάσεις βελτίωσης της απασχόλησης στα πιο νέα, δυναμικά και ταλαντούχα τμήματα του εργατικού δυναμικού και φυσικά της χώρας όταν η οικονομία συνεχίζει να ταξιδεύει στο τέλμα της ύφεσης, και της έλλειψης ρευστότητας και επενδύσεων;
Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό όταν η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει δείγμα γραφής στην αξιοκρατία και την αμφισβήτηση του πελατειακού κράτους, αλλά αντίθετα δείχνει πρόθυμη να επαναφέρνει και να εφαρμόζει ατόφιες αναχρονιστικές δομές και γνωστές μεταπολιτευτικές παθογένειες;
Ε, λοιπόν, αν πριν λίγο καιρό αναρρωτιόμασταν μήπως αυτό «λέγεται μετανάστευση», σήμερα δεν έχουμε κανένα σοβαρό λόγο πια να το αμφισβητούμε.
Πολιτικά, ηθικά, οικονομικά, ο τόπος μας έχει παγιδευτεί σε ιστορικές πλευρές του χειρότερου εαυτού του. Διατρέχουμε ακάθεκτοι ένα παρόν, στο οποίο θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την έκφραση «THIS IS THE BOTTOM GENTLEMEN!», παραφράζοντας τον μεγάλο μας ποιητή.
Ένα παρόν με τόσο συσσωρευμένη αδικία, χυδαιότητα, απαξίωση, ανικανότητα και υποκρισία, μες στο οποίο πολλές ακρότητες μπορούν κάλλιστα να συμβούν και να δικαιολογηθούν.
Πηγές
Δελτία Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ: 2015 , 2014 , 2013 , 2012 , 2011 , 2010
Φωτο: orpisco photography
Δ. Τρικεριώτης
Follow @BlogGnathion στο Twitter