Μια ανάσα και δυο γαυγίσματα πριν την Συμφωνία στο eurogroup…


Η ανάσα, έστω πρόσκαιρη μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι για την κοινωνία μας και την κίνηση στην αγορά, αλλά τα γαυγίσματα θα συνεχίσουν να αντηχούν από τις δυο πλευρές μέχρι της «τελικής πτώσης» …των υπογραφών. Γαυγίζουν πότε απειλητικά και πότε γοερά, γαυγίζουν χωρίς πραγματική και αποφασιστική πρόθεση να βυθίσουν ο ένας τα δόντια του στην σάρκα του άλλου, γαυγίζουν σαν να ξορκίζουν τον φόβο τους για την διάλυση της Ευρώπης.

Όμως είναι καταδικασμένοι, Έλληνες και Γερμανοί, από την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, να τα βρουν και να συνυπάρξουν, έστω με ένα όσο το δυνατόν πιο εφικτό «win-win». Και αυτό είναι που τώρα γίνεται και εντέλει θα γίνει. Γιατί αυτό είναι που προκύπτει από τα κείμενα που υπάρχουν και διαρρέουν.

Για την ελληνική κυβέρνηση το «win» είναι πολύ κοντά. Αρκεί μια απλή ανάγνωση και σύγκριση του mail Χαρδούβελη, που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, με το 26σέλιδο κείμενο των μεταρρυθμίσεων, που έστειλε η σημερινή κυβέρνηση για να κλείσει η «Τελική Αξιολόγηση», όπως εκείνη την αποκαλεί, ή η «Τελική, αλλά και Πέμπτη» όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί – αλλά δεν είναι εκεί η ουσία.

Η ουσία είναι στις διαφορές, όπου μεταξύ άλλων δεν θίγονται οι σημερινές συντάξεις, δεν ανοίγει το συνταξιοδοτικό, δεν υπάρχει περιορισμός των δαπανών του δημοσίου, μπαίνει το θέμα του κατώτατου μισθού, ενώ όπως γνωρίζουμε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται μονομερώς.

Η ουσία είναι ότι προβλέπονται για πρώτη φορά έσοδα που θα μπορούσαν να αποδοθούν ως ο «Κωδικός του ανείσπρακτου και διαπλεκόμενου πλούτου».

Έσοδα από τις γνωστές λίστες, το λαθρεμπόριο και τα παράτυπα ΜΜΕ: τρεις νέοι έμπρακτοι Κωδικοί κατά της διαφθοράς, που προστίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό και οι οποίοι είτε πετύχουν, είτε αποτύχουν θα αφήσουν ένα νομικό προηγούμενο και μια πολιτική δυναμική για μια επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

Και αυτό είναι από μόνο του ένα «win» για τον κ. Τσίπρα, αλλά και ένα «win» για την κ. Μέρκελ. Ο ελληνικός δρόμος για ένα σύγχρονο και δίκαιο ευρωπαϊκό κράτος περνάει υποχρεωτικά από την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων «κωδικών».

Αλλά το πραγματικό «win» της κ. Μέρκελ θα είναι να αποδείξει ότι εννοούσε την αξία του αγώνα κατά της διεφθαρμένης ελληνικής ελίτ, όσο και να αποδεχθεί και να υποστηρίξει τις όποιες προσπάθειες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να ανασυγκροτήσει την χώρα με ευέλικτο, αλλά πάντα δημοκρατικό τρόπο. Η μάχη κατά της διαφθοράς και η εξυγίανση-εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα ήταν και παραμένουν τα κλειδιά που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση.

Αν ο κ. Τσίπρας υποστηριχθεί σε αυτή την κατεύθυνση θα ζήσουμε σύντομα καλύτερες μέρες. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο σήμερα να έχει τους καλύτερους συνεργάτες, είτε επειδή πολλοί είναι παιδείας ΠΑΣΟΚ, είτε επειδή λίγοι κουβαλούν πολιτικούς ιδεοψυχαναγκασμούς του παρελθόντος.

Αλλά αυτό είναι που κάνει την πρόκληση για αυτόν πιο ενδιαφέρουσα.

 

Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter)