ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Η ανεργία στο 27% και το 2015. Δείτε τον διαδραστικό χάρτη.

image_pdfimage_print

oecd_grΣτην έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση(OECD Employment Outlook 2014), που παρουσιάστηκε σήμερα, στην σύνοψη για το προφίλ της Ελλάδας αναφέρονται τα εξής:

«Παρά τα μέτρια σημάδια ανάκαμψης σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ το 2014, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (27,2% τον Μάιο του 2014). Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το αναμενόμενο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (περίπου 27%) μέχρι το τέλος του 2015.

Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2014, περισσότεροι από ένας στους τρεις ανέργους ήταν εκτός εργασίας για 12 μήνες ή περισσότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι πιο ακραίες αυξήσεις στην μακροχρόνια ανεργία συνέβησαν σε χώρες όπου οι αγορές εργασίας επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της μακροχρόνιας ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό έχει αυξηθεί από 49% σε 71% ανάμεσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την δυσκολία που επιβάλλει σε αυτούς τους άνεργους και τις οικογένειές τους. Επίσης, συμβάλλει δυνητικά στην αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των δεξιοτήτων και τη μείωση των κινήτρων για την αναζήτηση θέσης εργασίας. Αυτό θα μπορούσε τελικά να σημαδέψει βαθειά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σταδιοδρομίας των ατόμων που αντιμετωπίζουν μεγάλες περιόδους ανεργίας.»

Διαδραστικός χάρτης

( Επιλέξτε την χώρα μας με κλικ πάνω στον χάρτη και στη συνέχεια πλοηγηθείτε από το μενού)