«Λευκός Θεός» του Κορνέλ Μούντριτσο


white_godΗ ιστορία της ταινίας εμπνέεται από την απόφαση της Ουγγρικής κυβέρνησης να φορολογήσει όσους πολίτες έχουν σκύλους που δεν είναι καθαρόαιμης ουγγρικής ράτσας. Ο Χάγκεν είναι ένας τέτοιος αδέσποτος σκύλος και η 13χρονη Λίλι που τον αγαπά δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει κοντά της.

Η εγκατάλειψη, η καταδίωξη και η περιπέτεια του Χάγκεν στους δρόμους της Βουδαπέστης εξελίσσεται σε μια σύγχρονη αλληγορία για την σκληρότητα της εξουσίας και της κοινωνίας απέναντι σε αυτό που ορίζει σαν ξένο σώμα, κατώτερο και περιθωριακό.

Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει η αντίδραση των κυνηγημένων σκύλων κατά των βασανιστών τους και τότε μόνο η πίστη στην ανθρώπινη ευαισθησία και την δύναμη του πολιτισμού μπορούν, ίσως, να κλείσουν τον δρόμο στην βαρβαρότητα, τον ολοκληρωτισμό και τον θάνατο.

Η ταινία «Λευκός Θεός» του Κορνέλ Μούντριτσο πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών(2014) και είναι η Ουγγρική πρόταση για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας(2015). Αξίζει να την δείτε.

 

ΔΤ