«Οι Σταθμοί του Σταυρού» του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν

image_pdfimage_print

kreuzwegΗ 14χρονη Μαρία πιστεύει ότι αν θυσιάσει την ζωή της στον Θεό εκείνος θα θεραπεύσει τον 4χρονο αυτιστικό αδελφό της. Ο θρησκευτικός φανατισμός της ενορίας στην οποία εκκλησιάζεται και η αυταρχική της οικογένεια φορτώνουν την ευαίσθητη ψυχή της ενοχές, την απομονώνουν από το σύγχρονο κοινωνικό της περιβάλλον και την παρασέρνουν σε μια πνευματική περιπέτεια που της στοιχίζει την ζωή.

Η πορεία της προς τον θάνατο ακολουθεί τα στάδια της θυσίας του Ιησού Χριστού, από τον Μυστικό Δείπνο μέχρι την Σταύρωση και την Ταφή. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν θα σταθεί ικανή να εκτρέψει την Μαρία από την βαθειά της πίστη να θυσιαστεί για να σώσει τον αδελφό της.

Η Μαρία δεν καταλαμβάνεται από την ιδέα του θανάτου από απελπισία ή φόβο, όπως ο Ιωνάς στο «Χειμωνιάτικο φως» του Μπέργκμαν, αλλά από την απέραντη αγάπη της στον Θεό και τον αδελφό της. Ούτε στιγμή η πίστη της δεν δοκιμάζεται, ούτε στιγμή δεν αμφιβάλλει για την επιλογή της.

Αυτή η υπέρτατη θυσία μιας απόλυτα αθώας ψυχής μέσα σε ένα σκληρό και παγερά αδιάφορο περιβάλλον είναι που κάνει την ταινία ιδιαίτερη, σημαντική και σύγχρονη. Στο τέλος της ταινίας το μήνυμα για την δύναμη της αγάπης μάλλον σκεπάζεται από τον κυνισμό της τελευταίας σκηνής.

«Οι Σταθμοί του Σταυρού»(Kreuzweg) του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν, που πήρε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι μια λιτή και δυνατή ταινία, που αξίζει να δείτε.

 

ΔΤ