Η περασμένη Τετάρτη στο Παρίσι ήταν μια καλή μέρα…


EiffelΗ κυβέρνηση ήρθε στο Παρίσι αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της, όχι γιατί η τρόικα ήταν ασυνήθιστα «σκληρή», αλλά γιατί φάνηκε ότι η ανευθυνότητα, η ασυνέπεια, η πολιτική υστεροβουλία και ο καιροσκοπισμός των κυβερνώντων, που μέχρι τώρα συνόδευαν τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις υπογραφές τους και τις αξιολογήσεις των τροικανών, θα κλείσουν τον κύκλο τους ενωρίτερα και από αυτό το μνημόνιο… 

Πολλά από αυτά που εμφανίστηκε η τρόικα να απαιτεί στο Παρίσι έχουν ήδη υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο ή παλαιότερα, ενώ άλλα μέτρα, «αταυτοποίητα», είχαν ήδη κοστολογηθεί, συμφωνηθεί  και σκιαγραφηθεί όσον αφορά το πλαίσιο της αναγκαιότητάς τους, η οποία σε κάθε περίπτωση υπαγορευόταν από τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για το ύψος των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Τόσο στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(Εικόνα 1), όσο και στην Έκθεση του ΔΝΤ(Εικόνα 2), που περιείχε τις δεσμευτικές επιστολές και τις υπογραφές των κ.κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, αναφέρονταν άμεσα ή έμμεσα αυτά τα συμφωνημένα και ψηφισμένα, που αυτές τις ημέρες οι τυχοδιώκτες κυβερνητικοί προφασίζονται ότι αρνούνται ή διαπραγματεύονται «σκληρά».

Εικόνα 1. Από την Έκθεση της ΕΕ (4η Αξιολόγηση, Απρίλιος 2014)

Εικόνα 1. Από την Έκθεση της ΕΕ (Απρίλιος 2014)

Εικόνα 2. Από την  Έκθεση του ΔΝΤ (Ιούνιος 2014)

Εικόνα 2. Από την Έκθεση του ΔΝΤ (Ιούνιος 2014)

Είναι σαφές ότι από την περασμένη άνοιξη είχε υπολογιστεί και συμφωνηθεί δημοσιονομικό κενό της τάξης των 2 δις και το μόνο που έμενε ήταν να προσδιοριστούν τα μέτρα για την κάλυψή του ή ακόμα και η αναπροσαρμογή του ύψους του ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 – δηλαδή τώρα, όπου και αν γίνεται, όπως και αν βαφτίζεται, «διαπραγμάτευση» ή «εφαρμογή των συμφωνημένων» και βέβαια αν αφαιρέσει κανείς τις κραυγές αντιπερισπασμού κυβερνώντων και φίλιων ΜΜΕ.

Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό το δημοσιονομικό κενό προέρχεται όχι από τις κακές επιδόσεις της οικονομίας αλλά από την υπογραμμένη δέσμευση για επίτευξη πλεονάσματος 5,6 δις το 2015. Για τον ίδιο λόγο έχουν ήδη προβλεφτεί επιπλέον «αταυτοποίητα μέτρα» ύψους 3,8 δις και 1,9 δις για το 2016 και το 2017, προκειμένου να πιαστούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα των 8,9 και 9,3 δις, αντίστοιχα(Εικόνα 1)! Αλλά για αυτά κανείς δεν μιλά…

Αν προσέξουμε στην Εικόνα 2, οι κυβερνώντες μας έχουν δεσμευτεί με σχολαστική λεπτομέρεια για την κάλυψη όλων των επιμέρους παραμέτρων των 5,6 δις του 2015. Σημειώνονται τα (+) και τα (–) για κάθε οικονομική παράμετρο του πλεονάσματος, όπως για παράδειγμα προσδοκία κέρδους 0,4 δις από το claw-back στις δαπάνες της υγείας ή η απώλεια 0,1 δις από τις ρυθμίσεις για τους δικαστικούς. Τα 2 δις του πίνακα, που αναφέρονται στην παράμετρο του δημοσιονομικού κενού, «περιμένουν» τα δικά τους μέτρα, που είναι και το αντικείμενο συζήτησης των ημερών – όπως το 2016 θα περιμένουν άλλα 3,8 δις τα δικά τους μέτρα κ.ο.κ…

Όσον αφορά την ουσία αυτών των επιπλέον μέτρων, από κυβερνητικής πλευράς, ο προϋπολογισμός του 2015 φαίνεται ότι δίνει το γενικό πλαίσιο. Το σύνολο μισθών και συντάξεων συνεχίζει να αυξάνεται(Εικόνα 3), η φορολόγηση συνεχίζει να αυξάνεται(Εικόνα 4) και οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη συνεχίζουν να ελαττώνονται(Εικόνα 5). Οι αριθμοί και τα γραφήματα επιβεβαιώνουν τις αμετανόητες μεθόδους των κυβερνώντων να συνδυάσουν τον πελατειακό και κρατικοδίαιτο καπιταλισμό με την παραμονή τους στην εξουσία, αδιαφορώντας παγερά για τους αδύναμους, τους  παραγωγικούς και εντέλει για το μέλλον της πλειονότητας, που κατοικεί σ’ αυτήν την χώρα.

Εικόνα 4. Μισθοί και συντάξεις στον Προϋπολογισμό 2015.

Εικόνα 3. Μισθοί και συντάξεις στον Προϋπολογισμό 2015.

Εικόνα 4. Άμεση και έμμεση φορολογία στον Προϋπολογισμό 2015.

 

Εικόνα 5. Κοινωνική  ασφάλιση και περίθαλψη στον Προϋπολογισμό 2015.

Εικόνα 5. Κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη στον Προϋπολογισμό 2015.

Παρότι στις δεσμεύσεις τους υπάρχει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως και άλλες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να οδηγούν στην εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κόβονται οριζόντια οι συντάξεις των αδυνάμων και να μην τσακίζονται φορολογικά οι παραγωγικές προσπάθειες στην οικονομία, που είναι και οι μόνες εγγυήσεις για την ανάκαμψη – και βέβαια μέσα σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο για το ύψος των πλεονασμάτων που έχουν κακώς συμφωνηθεί.

Παρ΄όλ΄αυτά, η περασμένη Τετάρτη ήταν μια καλή μέρα για την συνειδητοποίηση των αναγκαίων αλλαγών στην χώρα. Έδειξε με καθαρό τρόπο πώς δυναστεύει την χώρα μια κατάσταση πραγμάτων από την οποία δεν πρόκειται να βγούμε με ημίμετρα, αλλά μόνο με επώδυνες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη και τις κατεστημένες νοοτροπίες του εκλογικού σώματος. Μέχρι τώρα, η εμπάθεια και η αδράνεια, οδήγησαν στο ίδιο ανεπαρκές αποτέλεσμα, δυναμώνοντας αντιδραστικά την υπερφορολόγηση και τον παρασιτικό κρατισμό.

 

Δ. Τρικεριώτης (Follow on Twitter)