Άβουλοι και μοιραίοι απέναντι στην εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού!


4470

Μέσα σε μια εβδομάδα οι Τζιχαντιστές κατάφεραν τρία μαζικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη, τις Βρυξέλλες και ένα χωριό στο κεντρικό Ιράκ, την Ισκανταρίγια (Αλεξάνδρεια), μια αρχαία πόλη που πήρε την ονομασία της από τον Μέγα Αλέξανδρο. 76 ζωές χάθηκαν ενώ την ίδια εβδομάδα ανακαλύφτηκε στη Μοσούλη του Ιράκ ένας μαζικός τάφος με 70 γυναίκες Γιαζίντι που είχαν πέσει θύματα βασανισμού και εκτέλεσης από τον ISIS.

Ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Η αλήθεια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν γνωρίζουμε αν αυξάνονται», αναφερόμενο στη στατιστική της τρομοκρατίας, καταλήγει ότι δεν είναι συνετό να βγάζουμε συμπεράσματα σχετικά με το αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, αλλά μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητές τους. Ωστόσο και αυτό θα πρέπει να γίνεται με σημαντική επιφύλαξη, δεδομένου ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν την τάση να καλύπτουν επεισόδια σε ορισμένες χώρες. Παρ’ολ’αυτά υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε αυτούς τους περιορισμούς, όπως και το μέγεθη των πληθυσμών.

Πράγματι, τα στατιστικά που υπάρχουν για την τρομοκρατία έχουν μεγάλες αποκλίσεις στα αποτελέσματά τους. Ας δούμε ενδεικτικά τα δεδομένα για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον Νοέμβριο του 2014. Αυτός ο μήνας επιλέκτηκε γιατί είναι η περίοδος που το BBC σε συνεργασία με το King’s College London ερεύνησε αναλυτικά τις επιθέσεις Τζιχαντιστών σε 14 χώρες. Η μελέτη κατέληξε ότι εκείνες τις 30 μέρες, έγιναν 664 επιθέσεις με 5,042 νεκρούς (αναμέσά τους περισσότεροι από 2,000 ήταν άμαχος πληθυσμός).

Για την ίδια περίοδο η βάση δεδομένων από το «TheReligionofPeace.com», η οποία όμως δεν περιλαμβάνει όλα τα επεισόδια που συμβαίνουν σε συνθήκες μάχης, καταλήγει σε χαμηλότερα ποσοστά και αριθμούς παρότι καλύπτει περισσότερες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει και με την βάση δεδομένων GTB(Global Terrorism Database), την οποία επικαλείται και ο Guardian στο παραπάνω άρθρο. Στον Πίνακα-1 συγκρίνονται τα δεδομένα από αυτές τις τρείς πηγές, συνολικά και ειδικότερα για το Ιράκ, που θεωρείται από όλες τις πηγές ως η πλέον πολύπαθη χώρα.

Πίνακας-1

Πίνακας-1. Επιθέσεις Τζιχαντιστών τον Νοέμβριο του 2014.

Αν θεωρήσουμε ότι τα αναλυτικά στοιχεία του BBC πλησιάζουν περισσότερο στην πραγματικότητα, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω και τα μέχρι σήμερα δεδομένα της βάσης του «TheReligionofPeace.com» για το 2016 (Πίνακας-2) και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι σήμερα, κάθε μέρα, γίνονται περισσότερες από 6 επιθέσεις Τζιχαντιστών στον κόσμο στις οποίες σκοτώνονται περισσότεροι από 60 άνθρωποι. Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτόν τον φόρο τρόμου και αίματος το πληρώνει το Ιράκ.  

Πίνακας-2

Πίνακας-2, Επιθέσεις Τζιχαντιστών το 2016.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει πιο ειδκά στην Ευρώπη των 28, ακολουθώντας τα πιο «μετριοπαθή» στοιχεία της βάσης δεδομένων του «TheReligionofPeace.com» για τις επιθέσεις του ισλαμικού εξτρεμισμού μετά την 11η του Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι και σήμερα. Από την επεξεργασία προκύπτουν στοιχεία για 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πίνακας-3).

Πίνακας-3

Πίνακας-3. Επιθέσεις Ισλαμιστών εξτρεμιστών (12/9/2001-25/3/2016).

Φαινομενικά, οι 131 επιθέσεις στην ΕΕ(28) δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο ποοσοστό των συνολικών επιθέσεων ισλαμικού εξτρεμισμού που έχουν συμβεί από την 11η του Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα – για την ακρίβεια, περίπου το 5 τοις χιλίοις σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης του «TheReligionofPeace.com». Ωστόσο πρόκειται για ένα φαινόμενο που δείχνει να εξελίσσεται τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.

Ποσοτικά διότι στατιστικά οι επιθέσεις δείχνουν αυξητική τάση από το 2002 μέχρι το 2015, όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Εικόνας-1. Ποιοτικά διότι αφενός ο πόλεμος έχει ήδη μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές πόλεις και αφετέρου οι μέθοδοι του είναι πιο επικίνδυνες και τελικά αποτελεσματικές, τόσο επιχειρησιακά όσο και από την άποψη του θανατηφόρου εποτελέσματος.

Εικόνα-1

Εικόνα-1. Επιθέσεις Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην ΕΕ(28)(2002-2015). Παρατηρείστε την διαχρονική αυξητική τάση(μαύρη γραμμή).

Ενδεχομένως η επιθετικότητα των εξτρεμιστών να αναβαθμίστηκε μετά τον Ιούνιο του 2014, όταν εξαγγέλθηκαν και επίσημα οι στόχοι του ISIS. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 37 επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους 21 μήνες η αναλογία νεκρών προς τραυματίες έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (Πίνακας-4).

Πίνακας-4

Πίνακας-4. Επιθέσεις Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην ΕΕ(28) με σημείο καμπής τον Ιούνιο του 2014. Παρατηρείστε την σημαντική μεταβολή στη σχέση νεκρών/τραυματιών.

Ο ισλαμικός εξτρεμισμός του ISIS υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται σε διαρκή πολεμική πρακτική και ετοιμότητα. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος  φαίνεται περίτρανα ότι αυτό δεν αρκεί.

Πόσο μάλλον τα κλειστά σύνορα κατά των προσφύγων, τα οποία επίσης δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ασφάλεια του Ευρωπαίου πολίτη, αφού στην πραγματικότητα οι σημερινοί τρομοκράτες μετά από κάθε επίθεση αποδεικνύονται και αυτοί, όσο ποτέ, «Ευρωπαίοι».

Αντίθετα, η μόνη διέξοδος σε αυτή την κυρίως εσωτερική πια τρομοκρατία βρίσκεται στην εποικοδομητική  συνεργασία με την μη εξτρεμιστική συντριπτική πλειονότητα του Μουσουλμανικού κόσμου που ζει ή έρχεται στην Ευρώπη.

Αλλιώς η τρομοκρατία θα γίνει σύντομα μια αβάστακτη καθημερινότητα, που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις ελευθερίες στις ήδη ανάπηρες δημοκρατίες μας.

 

Δ. Τρικεριώτης, Twitter: @BlogGnathion